打印 上一主題 下一主題
收起左側

齊罵爆香港教育制度!(突破30,000人瀏覽!)

其實呢
比d學生學呢d野既原意係為左訓練你地思考,提升文化素質
唔好講香港,外國學生英文堂一樣要學古文睇莎士比亞
只係問題在於
香港學生唔係學點去solve呢條數,而係學點去背哂d公式
香學生只係學點去背文章格式,而 ...
格劍大師 發表於 9-3-2009 14:18

haha. 睇到笑左
其中一個典型例子就係....
HKCEE個硬膠的中國語文. 俾篇文章你睇, 要你答作者感受....
頂你個肺. 一篇文俾10個唔同人睇都有10種唔同睇法啦.
你有乜理由迫全香港100,000個考生都同HKEA有一樣既諗法?
曲佢個街
回復 支持 反對

haha. 睇到笑左
其中一個典型例子就係....
HKCEE個硬膠的中國語文. 俾篇文章你睇, 要你答作者感受....
頂你個肺. 一篇文俾10個唔同人睇都有10種唔同睇法啦.
你有乜理由迫全香港100,000個考生都同HKEA有一樣既諗法? ...
Legolas 發表於 9-3-2009 16:21

所以咪死得囉,連創作題都有標準答案
同你去食自助餐,但成個自助餐都只係得一種食物比你揀有咩分別
回復 支持 反對

終於有人同我一樣唸法!
絕對同意!我而家讀中四
又學乜鬼中國文學又要學d乜鬼數學公式......
學晒喇,有幾多份工岩用?學中國文學幾多工有用?
數學學d基本功咪夠lo,學到咁深入做咩姐,重要係必修科
搞到年年大把人走,無中五程度搵唔到工
而家有中五程度,但係你學左既野係咪真係中五程度?
我呀sir個年代佢讀到超晒班,而家邊睇電視邊自己玩個''係咪小兒科''
玩完出黎佢話得小學程度
香港教育真係好唔店,數學計咁鬼死耐計個無用既''角甩頭''出黎做咩姐
↑以上個人意見,不喜勿插
回復 支持 反對

咁本書係邊到買...屬於咩分類??
回復 支持 反對

終於有人同我一樣唸法!
絕對同意!我而家讀中四
學晒喇,有幾多份工岩用?學中國文學幾多工有用?
數學學d基本功咪夠lo,學到咁深入做咩姐,重要係必修科
搞到年年大把人走,無 ...
♀皇者♂風範☆ 發表於 9-3-2009 14:36

我覺得大家唔應該著眼於. 而加讀果科「有無用」.
讀左出黎既野唔會無用.
個問題係佢迫9人讀. 迫9人背. 迫9人考
如果我真係鐘意數學, 自由社會. 我自己去讀數學, 屈晒所有公式.
無人會怪你. 話你讀數學係傻仔.

但係而加反而唔識會考, 就俾人標籤. 呢個先係問題
回復 支持 反對

所以咪死得囉,連創作題都有標準答案
同你去食自助餐,但成個自助餐都只係得一種食物比你揀有咩分別
格劍大師 發表於 9-3-2009 14:26

08年HKCEE history有一條題目係問...  你認唔認同孟德拉係一個民族英雄
個答案係 : 「認同」
如果你答唔認同...  你就會果題無分..

但係個問題係問你 : 「你是否認同」
回復 支持 反對

今年ce生 = =
都算係末代ce考生
呢家都有d絕望
回復 支持 反對

08年HKCEE history有一條題目係問...  你認唔認同孟德拉係一個民族英雄

但係個問題係問你 : 「你是否認同」 ...
Legolas 發表於 9-3-2009 16:43

真係比佢吹漲......
直接問點解孟德拉係一個民族英雄咪算囉
係度扮中立但實際就一言堂,嘔心
終於有人同我一樣唸法!
絕對同意!我而家讀中四
♀皇者♂風範☆ 發表於 9-3-2009 16:36

睇返十樓
回復 支持 反對

但係個問題係問你 : 「你是否認同」 ...
Legolas 發表於 9-3-2009 14:43

真係o左.......呢d個人認為姐,反佢就咁無分.....
回復 支持 反對

我唯一不滿意都係用母語教學姐~
依家又轉番咩學校自由選擇英/中教學~
回復 支持 反對