打印 上一主題 下一主題
收起左側

[活動] 辯論專題 - 現今香港學生肩負過多壓力

關閉 [複製鏈接]
就係對象ge心境 佢心智ge成熟程度
人經歷ge野多左 自然就會識得點樣去面對
你都識講 經歷多左就識得點應對 面對多壓力 自然會識應付 加上 平時只係要求你做多d功課 test下 一試定生死又係可透過對題目既熟練度以決定 所以 而家既壓力算係可接受
cxcxcx3 發表於 29-10-2009 05:15 PM

中學生從小學開始就面對不少壓力
為什麼還會有中學生因為考試帶來的承受不了壓力去自殺?
回復

111# =p=
我想問,有幾多呢d人?香港有幾多學生?
加上,你清唔清楚呢類人既成長情況?
回復

你真係1999
唔該下次整理完先好出post 我完全唔明點解你竟然可以批評我講野唔清楚
我意思係問你個社會制度有既變態呀 又唔係你全家做到死死下都冇溫飽 又唔係讀書唔好就死硬 我唔明邊度變態 想你解釋...
btw如果你 ...
cxcxcx3 發表於 29-10-2009 17:15

我所講變態ge地方 係你只要肯做野就餓你唔死
但係全世界都認為讀書唔成就冇飽飯食
全世界都認為讀書唔成就冇成就 體力勞動就係低賤工作 而且人工唔方高
偏偏明知呢個觀念錯
而d人就一直將呢個觀念灌輸比下一代
仲叫佢地順從出面d工司請人學歷>能力ge制度
唔理你有幾多經驗 有幾多成功例子 人地多你一張文憑 就係請人先
咁都唔叫有問題?

你想知一個長期接觸壓力ge人會點做?
唔需要知
因為我已經講左
從小將壓力加o係學生身上
係一件壓制佢地創造同想像力 剝奪佢地夢想 摧殘佢地童年ge事
因為呢d壓力從來都唔應該係細路仔應該承受ge
亦唔係佢地可以承受ge
你硬要加上去 佢地係如你所講 更加為進入社會做好準備
但係 佢地已經比壓力改變左 冇左一個年輕人應該有ge活力 理想
呢d都唔係壓力過大?
仲有 壓力過大最大ge體現 係o係學生ge心理上
令學生變得功利 失去一個年輕人應有ge心境
係唔係下下都要跳樓先叫壓力過大?
係唔係真係要令一個人尋死先叫做壓壞一個人?
當一個人因為社會普遍所施加ge壓力已經連自己ge理想都唔理
為左未來幾十年點賺錢早d退休而生活 呢d都唔係壓壞一個人?

一定要玩文字獄先叫做思想限制?
o係而家呢個社會入面
已經鎖定左一個模式
讀書>文憑>做野>升職加人工>儲錢>退休
家長一開始就認定學生係依呢條路黎行 限死佢地o係創意等方面ge發揮
呢d唔係叫限制人ge思想?
大陸甚至比香港好
係好在 佢係改變人ge思想 用不斷ge灌輸去令一個人聽自己講
o係香港?
學黃子華講句 你一係做 一係死
係咁架啦 好出奇呀
btw 離左題

關於愛迪生o個度
我必須講清楚
當時佢研究燈膽 未成功都冇正式對外公開
研究資金又唔係佢出 有乜野壓力可言?
我都講左 佢自己話過 每一個錯誤ge嘗試都令佢發現果一種物料唔得
從呢句黎睇 佢邊有視自己失敗過?

香港比人邊沿化根本就冇解決方法 o係教育上下苦功本來就係徒勞
我已經講得好清楚 香港係邊度弱勢 呢d根本就唔係教育可以解決到ge問題
講番你話人天生懶個pt.
我必須講 o岩
需要壓力 都o岩
但係我重申 需要壓力不等於壓力不過大

人際關係o個度 你唔鐘意我用個"你"字ge 你咪當佢係"一個人"囉
平時同人解一件事 都係 "如果你點點點 就點點點"架啦 同樣道理je 呢度你就太敏感啦
好 入番題 你有冇睇到關鍵字 同你唔熟ge人 你點了解佢呀哥哥?
唔好講出到社會 勾心鬥角 猜度人心ge事更多 根本個問題只會更加嚴重 而且我地係講緊學生
仲有 我依然唔明你講人際關係同埋溫書有乜關係
兩者我睇唔出相似之處 亦都冇必然性可言

最後 如果你覺得"質問"呢個語氣好激動ge話 你可以睇下辯論節目
同樣ge文句 係可以非常冷靜咁講出黎 表達得激唔激動 睇ge都係高低抑揚同埋語速
就咁睇文字 你點睇得出我ge語氣?
至於你邊忽對人不對事 你睇番你上一個帖 你無端端扯去我個人應該點樣做做乜呀- -?

=====================================================
想睇就睇 唔睇就算
唔該咁多位回帖之前睇番d pt.之前有冇cover到
次次都見到一樣ge問題 答番自己已經講左ge野真係好冇癮

評分

參與人數 1樂點 +14 收起 理由
某〞雨 + 14

查看全部評分

回復

全世界都認為讀書唔成就冇成就 體力勞動就係低賤工作 而且人工唔方高
偏偏明知呢個觀念錯
你養子女都想佢有份好工架
不見得錯誤 現實而已

而d人就一直將呢個觀念灌輸比下一代
仲叫佢地順從出面d工司請人學歷>能力ge制度
唔理你有幾多經驗 有幾多成功例子 人地多你一張文憑 就係請人先
咁都唔叫有問題?
簡單,問你一個問題
你會唔會選好d果樣野?
同樣地,請人自然就要請好d果個 最快捷方便既方法就係睇一張文憑

你想知一個長期接觸壓力ge人會點做?
唔需要知
因為我已經講左
從小將壓力加o係學生身上
係一件壓制佢地創造同想像力 剝奪佢地夢想 摧殘佢地童年ge事
因為呢d壓力從來都唔應該係細路仔應該承受ge
亦唔係佢地可以承受ge
可以見得?社會又唔需要呢d野
加上,我亦不見得10歲下有幾大壓力

你硬要加上去 佢地係如你所講 更加為進入社會做好準備
但係 佢地已經比壓力改變左 冇左一個年輕人應該有ge活力 理想
呢d都唔係壓力過大?
仲有 壓力過大最大ge體現 係o係學生ge心理上
令學生變得功利 失去一個年輕人應有ge心境
係唔係下下都要跳樓先叫壓力過大?
係唔係真係要令一個人尋死先叫做壓壞一個人?
當一個人因為社會普遍所施加ge壓力已經連自己ge理想都唔理
為左未來幾十年點賺錢早d退休而生活 呢d都唔係壓壞一個人?
唔關事
社會變得現實唔等於壓力過大
時代係會轉變

至於未雨綢繆絕不是壓力過大 為將來作打算,有何不可?

一定要玩文字獄先叫做思想限制?
o係而家呢個社會入面
已經鎖定左一個模式
讀書>文憑>做野>升職加人工>儲錢>退休
家長一開始就認定學生係依呢條路黎行 限死佢地o係創意等方面ge發揮
呢d唔係叫限制人ge思想?
大陸甚至比香港好
係好在 佢係改變人ge思想 用不斷ge灌輸去令一個人聽自己講
o係香港?
學黃子華講句 你一係做 一係死
係咁架啦 好出奇呀
btw 離左題
離題= =
關於愛迪生o個度
我必須講清楚
當時佢研究燈膽 未成功都冇正式對外公開
研究資金又唔係佢出 有乜野壓力可言? 你失敗下就知咩事
我都講左 佢自己話過 每一個錯誤ge嘗試都令佢發現果一種物料唔得
從呢句黎睇 佢邊有視自己失敗過? 你唔係佢 加上單憑呢句證據不足

香港比人邊沿化根本就冇解決方法 o係教育上下苦功本來就係徒勞
我已經講得好清楚 香港係邊度弱勢 呢d根本就唔係教育可以解決到ge問題
我冇話過解決到
但如果唔培養人才 真係咩都冇
所以先需要呢類教育 係咁做係咁做

講番你話人天生懶個pt.
我必須講 o岩
需要壓力 都o岩
但係我重申 需要壓力不等於壓力不過大
請問何為壓力過大? 請定義
人際關係o個度 你唔鐘意我用個"你"字ge 你咪當佢係"一個人"囉
平時同人解一件事 都係 "如果你點點點 就點點點"架啦 同樣道理je 呢度你就太敏感啦
好 入番題 你有冇睇到關鍵字 同你唔熟ge人 你點了解佢呀哥哥?
唔好講出到社會 勾心鬥角 猜度人心ge事更多 根本個問題只會更加嚴重 而且我地係講緊學生
多交流,多溝通即可(至少要做到)
同時,唔係個個人都要做fd 關係唔錯,有咩事互相幫助即可 唔需要個個都了解

仲有 我依然唔明你講人際關係同埋溫書有乜關係
兩者我睇唔出相似之處 亦都冇必然性可言你唔明算...  解都解埋= =

好了,時日無多... 有咩pts快d講

評分

參與人數 1樂點 +19 收起 理由
某〞雨 + 19

查看全部評分

回復

偏偏明知呢個觀念錯笑
你養子女都想佢有份好工架
不見得錯誤  ...
cxcxcx3 發表於 30-10-2009 22:47

想自己子女有份好工就代表可以將自己ge觀念強行放o係其他人身上?
咁樣都唔係錯唔係有問題?
你試下同你阿爸阿媽講話你想做運貨工人
睇下佢地會點答你丫
每個人都會有自己ge志願 有想做ge事
家長盲目咁向學生施加壓力 逼佢地行d家長自己認為係o岩ge路
而我亦都講過 就係你地呢d唔睇實績唔睇經驗剩係睇文憑ge觀念助長左呢種歪風 亦變相向學生增加左壓力
呢d壓力令一班本應無憂無慮ge細路改變
既然壓力可以改變一個人ge性格 改變一個人ge思想
令佢地諗野變得負面
壓力當然係可以稱得上過大

你話社會唔需要夢想 唔需要創意?
咁你唔好同我舉愛迪生做例子 佢就係你所講唔受到需要ge人
btw 愛迪生果度 你再係咁講都冇意義
你而家根本就係玩緊細路仔雞蛋裡挑骨頭ge遊戲
我夠可以話 你都唔係佢 你點知佢有壓力?
而且 再從另一個角度睇佢呢一個人
其實佢除左後天性弱聽之外
佢由細到大都可以叫做順風順水
而且亦都算係富裕人家
都冇乜人敢逆佢意 或者針對佢弱聽呢件事
你憑乜野話佢因為長期受壓所以能夠面對多次失敗?

又講番個離題pt先
香港養左d人才出黎咪又係番大陸/出國做 一樣冇得救 晒氣

乜野叫壓力過大?
我晨早已經state左我ge定義出黎 係你自己冇心睇人回覆 剩係針住人地ge論據黎逐點打定係點?
可能呢個亦都係你d分論點同埋論據比較散 而且經常重覆ge原因 你可以留意一下
下次再有同類活動 希望你可以做好d

講番溝通
你同人唔熟無端端去同人交流溝通?
咁係唔係要打開話題先 咁係唔係又回歸我一開始講ge野 要從陌生ge情況猜度先
係丫嘛
你其實從一開始就冇答過我個問題 只不過o係度遊花園
好喇 唔好遊喇 真係要答ge就開門見山啦

至於我仲係唔明o個度
你可以搵人黎睇下佢地明唔明
我就真係睇唔出有乜相似之處喇

唔該整理好睇下有冇重覆先回post
回復

我認為香港學生肩負過多壓力了
我自己也是一個中學生
上了中學後,功課比以前難,功課數量又多了,功課亦開始計平時分
每天放學後私人時間已不多
還要做功課最少二小時以上
更要做得好 以免平時分低
根本沒有私人時間去減壓
回復