打印 上一主題 下一主題
收起左側

風爛問題 求解決><!!

50樂點

咁生 風爛要沖涷水定熱水涼
-.-依家好煩 食緊d類固醇藥 食完d風爛即消
但係過左12粒鐘 d藥力散左之後又再起返 己經起左3次
去睇e生佢咪又係開呢d藥比你食 之後食完俾錢拎藥走人
所以到依家都未睇E生  消完又起 起完又消 點算好 有咩方法
d風爛成身走 成身都生過晒 呢埋生一陣之後又搬去另一面

聽人講身體抵抗力弱先會生風爛 想問下我食左d藥之後

有咩方法即時提高抗抵力? 唔係等藥過左又再生 ,,仲有D風爛勁到食1粒類固醇冇用 要食3粒先夠力

呢獲點搞好
己經反反復復搞左兩日
仲有可唔可以吹風?

最佳答案

查看完整內容

其實我覺得唔係話咩凍水熱水…… 因為風爛係好敏感既,建議你都係沖溫水,即係唔凍唔熱,常溫。 類固醇呢家野其實食咁多係百害而無一利, 建議你都係忍下啦,好過食完再生生完再食,冇用。 仲有我上個post都講過,你唔食得牛,小小都唔得!! 所有牛奶類製品都唔好食落肚! 然後同大家既睇法一樣,睇中醫啦…… 最後,真係唔吹得風架。而且一定唔可以r。 ...
回復

其實我覺得唔係話咩凍水熱水……
因為風爛係好敏感既,建議你都係沖溫水,即係唔凍唔熱,常溫。

類固醇呢家野其實食咁多係百害而無一利,
建議你都係忍下啦,好過食完再生生完再食,冇用。

仲有我上個post都講過,你唔食得牛,小小都唔得!!
所有牛奶類製品都唔好食落肚!

然後同大家既睇法一樣,睇中醫啦……

最後,真係唔吹得風架。而且一定唔可以r。
回復

我以前 好像出現過風爛

完全不吃藥   
就是等風爛 自己發清

過了 1星期 風爛就會消失
回復

風爛主要成因係因為皮膚過敏
同抵抗力唔係好大關係

建議可以試下睇中醫
回復

梗係 西醫著重治標唔治本 中醫著重固本培元
回復