打印 上一主題 下一主題
收起左側

關於1元2次方程set計數機

關閉 [複製鏈接]
x^2+44444x-2222=0
之後Quad. Equ.
咁當然44444 x 44444呢D要用計數機
我既意思係應用既時候先用

上面提 ...
刺客先生 發表於 24-9-2012 23:15
禁太多CAL
同唔記得EQUATION冇乜直接關係

只係睇你有冇用心記
回復

禁太多CAL
同唔記得EQUATION冇乜直接關係

只係睇你有冇用心記
john456 發表於 24-9-2012 23:24

不要太依賴計數機就可以了
因為只會用Cal機的Program
用原本既式既機會少左
咁就會慢慢唔記得
回復

x^2+44444x-2222=0
之後Quad. Equ.
咁當然44444 x 44444呢D要用計數機
我既意思係應用既時候先用

上面提 ...
刺客先生 發表於 24-9-2012 23:15
查實我係見上面有人位有講左
仲用cal?
用quadratic formula都秒殺到啦

先叫佢計下呢條數姐
回復

你比你係2x^2+88888x-4444=0
你比我x^2 + 2x + 1 做乜
88888既2次方係乜野?
你點樣唔用CAL計到? ...
john456 發表於 24-9-2012 23:13

雖然唔用cal係慢d ,但係..

1. 就咁乘
2. (88888)^2 = (90000 - 1112)^2
                    = [90000 - (1000+112)^2 ]^2
                    = [90000 - (1000+{100+12}^2)^2]^2
                    = 慢慢計

雖然方法2 慢過方法1 n倍 , 但係你問我點唔用cal計我咪老老豆豆答你
相信有人有方法計得快過我

麻煩呢位同學幫我用cal禁 x^2 + 2x + 1 = 0 , 咁x係咩啦
回復

不要太依賴計數機就可以了
因為只會用Cal機的Program
用原本既式既機會少左
咁就會慢慢唔記得 ...
刺客先生 發表於 24-9-2012 23:27

只係睇下記唔記得由教左heron formula咁耐
除左當時做功課既EXCERCISE會寫番式之外
我都冇另外留意過條式,條條都係禁CAL
但係至少E加我仲會記得heron formula 係點SUB數
回復

只係睇下記唔記得由教左heron formula咁耐
除左當時做功課既EXCERCISE會寫番式之外
我都冇另外留意過條式, ...
john456 發表於 24-9-2012 23:30

我記性唔好
要用多D+寫多D先記得
回復

1. 就咁乘
2. (88888)^2 = (90000 - 1112)^2
                    = [90000 -  ...
cla991053 發表於 24-9-2012 23:30

你咁認為就考試出呢條數,你唔禁CAL可以O係限時內計到?另外你個方法2根本就有錯
[90000 - (1000+112)^2 ]^2
跟本唔可以去到 [90000 - (1000+{100+12}^2)^2]^2
回復

1. 就咁乘
你以為比條最簡單既式就可以證明到全部quadratic  equation都可以用quadratic formula計到?
唔洗用CAL?
咁樣係咪你識計2X2=4
咁樣9121X130.232323你就一定會識計?
回復

1. 就咁乘
原來直情STEP2都錯左
(90000 - 1112)^2  =/= [90000 - (1000+112)^2 ]^2
回復

你咁認為就考試出呢條數,你唔禁CAL可以O係限時內計到?另外你個方法2根本就有錯
[90000 - (1000+112)^2 ]^ ...
john456 發表於 24-9-2012 23:33

打漏野姐

88888^2 = (90000 - 1112)^2
              = 90000^2 - 2(90000)(1112) + 1112^2
              = 90000^2 - 2(90000)(1112) + 1000^2 + 2(1000)(112) + 112^2
              = 90000^2 -2(90000)(1112) + 1000^2 + 2(1000(112) + 100^2 + 12^2 + 2(100)(12)

我比你個題都打錯左

x^2 + x + 2 = 0
x = ?
Calculate x within calculator
回復